Duif gevonden en je wilt hem terug geven aan de eigenaar (2024)

Duif gevonden en geen flauw idee wat je met de duif moet doen. Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt om de verdwaalde duif weer aan zijn eigenaar terug te geven.
Het vinden van de eigenaar is bij postduiven niet zo heel moeilijk. Bij sierduiven is het achterhalen van de eigenaar vaak een heel stuk lastiger maar zeker niet altijd onmogelijk.

Hoe kan een duif de weg kwijtraken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een duif de weg kan kwijtraken. Het kan zijn dat er een roofvogel achter de duif is aangegaan. Door paniek en angst is de duif dan ver uit de buurt van zijn hok geraakt in een poging zijn eigen leven te redden. Helaas gebeurt dit heel vaak omdat er veel teveel roofvogels in Nederland zijn die sterven van de honger.
In veel gevallen is de duif na een achtervolging van een roofvogel verzwakt en gestrest. De duif heeft dan nog maar weinig energie om naar huis te vliegen en kan zelfs een beetje bang zijn om nog te vliegen.

De duif kan ook gewond zijn geraakt. Vaak gebeurt dat door een roofvogel. De duif is dan net te snel maar de roofvogel kan dan toch net de duif verwonden. Maar ook de vele kabels van zendmasten kunnen een oorzaak zijn. Een duif schrikt dan zo erg van een roofvogel dat ie tegen een kabel aanvliegt of zelfs tegen een auto.

Je hebt een duif gevonden

Wanneer het een echte postduif is dan heeft de duif altijd een vaste voetring om.
Op de ring staat dan het land bv: NL gevolgd door het jaartal en het ringnummer.
De beste manier is om naar de site www.npoveenendaal.nl te gaan en toets bij “Meld je gevonden duif” het jaartal en ringnummer in van de duif. Er verschijnt dan gelijk het telefoon nummer van de eigenaar die je vervolgens kunt bellen.

Je belt en wat kan de eigenaar zeggen of vragen

Fijn dat U belt, ik kom de duif graag halen. Dit is dan of een hele goede duif of een keurige duivenmelker die ook werkelijk begaan is met zijn duiven.
Het kan ook zijn dat de eigenaar gaat vragen of U de duif een paar dagen wil verzorgen tot de duif is aangesterkt en tot rust is gekomen. Om dan de duif een paar kilometer van je eigen huis weer los te laten. Vooral postduiven zullen dan altijd weer terug naar huis vliegen.

Voor een gevonden duif zorgen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een paar dagen voor een duif te zorgen. Maar het is een stuk makkelijker dan je denkt en de eigenaar van de duif zal je heel dankbaar zijn. Probeer het gewoon er kan niets fout gaan.

Zet de gevonden duif in een kooi, kattenmand, kartonnen doos of oud konijnenhok. Geef hem vers water en wat voer. Vanzelfsprekend heb je geen duivenvoer in huis. Maar met een beetje ongekookte rijst help je het duifje er al gauw bovenop.

Duivenkoeriers

Ook kan het voorkomen dat de eigenaar zegt het is te ver om te halen of wat je ook vaak hoort we hebben geen auto of we zijn op vakantie enz. Maar ook dan is er een oplossing.
De liefhebber kan dan zorgen dat de duif bij je gehaald gaat worden door een duiven koerierdienst deze zal dan een afspraak met je maken om de duif op te halen (nog steeds een keurige liefhebber dus).

Wat als dit allemaal niet wil lukken

Kijk of er een duivenvereniging of duivenliefhebber in de buurt zit. Neem daar contact mee op of geef de duif daar dan af dan komt het ook allemaal goed. Duivenmelkers helpen elkaar graag.

Centraal opvanghok

Een andere mogelijkheid is om de duif naar een centraalhok te brengen. Deze centrale opvang hokken zijn speciaal door de NPO opgezet, wanneer iemand een duif gevonden heeft. De duif terug te kunnen geven aan de eigenaar. In Nederland zijn er ongeveer 35 centraal opvang hokken verdeeld over heel Nederland. Deze opvangcentra’s zijn te vinden op de boven genoemde NPO website of via deze link.
De duiven die hier binnen gebracht zijn worden dan professioneel verder verzorgd en de eigenaar zal dan op de hoogte worden gesteld dat zijn duif gevonden is. Het centraal hok mag dan 5 euro rekenen aan de eigenaar van de duif als deze de duif komt halen. Het geld is dan bedoeld voor het verzorgen en huisvesten van de duif.

Duif gevonden en je wilt hem terug geven aan de eigenaar (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6391

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.